Open Access Week

October 23 - 29, 2023 | Everywhere

A 2019-es Open Access hét témája: nyitva, de kinek? Egyenlőség a nyílt hozzáférésű tudományban.

A 2019-es Open Access hét (október 21-27) tanácsadói testülete örömmel jelenti be az idei év Open Access hetének témáját: ”Nyitva, de kinek? Egyenlőség a nyílt hozzáférésű tudományban” (“Open for Whom? Equity in Open Knowledge”).

Ahogy a  tudományos életben, a tudás előállításában egyre inkább domináns értékké válik a megosztás, a megoszthatóság, a nyílt hozzáférés (Open Science), úgy lesz egyre fontosabb rákérdezni, hogy vajon kiknek, mely csoportoknak hoznak ezek a folyamatok ténylegesen szabadabb hozzáférést a tudományhoz és hogyan tudnánk ezt minél nagyobb tömegekre kiterjeszteni? Kinek az érdekeit részesítjük előnyben, amikor a tudománnyal, tudományszervezéssel kapcsolatos döntéseket hozunk és mely csoportok maradnak alulreprezentáltak ezekben a döntésekben? Csak a nyílt hozzáférést (Open Access-t) segítjük a tudományhoz információkhoz vagy vele együtt a tudományban és a tudományos kommunikációban való demokratikus részvételt is? Ezek a kérdések meghatározzák, hogy képesek leszünk-e meghaladni a mostani tudományos rendszer egyenlőtlenségeit vagy épp megerősítjük azokat.

Az idei év témaválasztásában/val a tavaly megkezdett és a “a nyílt és demokratikus tudomány alappillérei” köré csoportosuló eszmecseréinket, produktív vitáinkat, beszélgetéseinket szeretnénk folytatni és egyúttal szeretnénk még nagyobb figyelmet szentelni az egyenlőség és az inkluzivitás megnyilvánulásainak (vagy épp ezek hiányának) a tudomány működésében.

Ilyen szempontból kritikusan fontos időket élünk: sok alapvető fontosságú tudományszervezési, tudománypolitikai változásnak vagyunk nemcsak szemtanúi, de alakítói is akár egyénileg, akár kisebb vagy nagyobb közösségek tagjaiként. Ahogy a nyílt, szabad hozzáférésű tudomány (Open Science) vagy a tudomány szabadsága egyre alapvetőbb érték lesz a világban, úgy a benne résztvevőktől egyre tudatosabb gondolkodást és gondoskodást igényel annak biztosítása, hogy valóban sokszínű, globális közösségek igényeit szolgálják. A nyitva, de kinek? kérdés szem előtt tartása fontos támpont lehet, hogy ezeket a változásokat tényleg az egyenlőség és demokratikusság jegyében vigyük véghez.

A SPARC nevű szervezet körül csoportosuló hallgatói  csoportok által 2008-ban megalapított Nemzetközi Open Access hét lehetőséget ad rá, hogy a szabad hozzáférést alapértékké tegyük a kutatásban: hogy (át)láthatóbbá, nyíltabbá, követhetőbbé tehessük a tudományos eredményeket és a hozzájuk vezető munkát, hogy felgyorsítjuk ezeket a folyamatokat és hogy ezeket az eredményeket az mindannyiónk életminőségének javítására fordíthassuk. Idén az Open Access hét október 21-27-ig kerül megrendezésre, de arra buzdítjuk az ünnepségsorozatban részvevőket, hogy a helyi eseményeket a körülménynek legmegfelelőbb, a helyi közösségeknek legkényelmesebb időpontban és a számukra legrelevánsabb témák köré szervezzék.

Az Open Access hét globális, kontinenseken átívelő, de helyi értékekeket szem előtt tartójellege az idei év témájával kapcsolatban is fontos szerephez jut majd. Fontosnak tartjuk, hogy a nyitottabb, hozzáférhetőbb tudományossághoz vezető stratégiákat és struktúrákat tényleg azokkal a közösségekkel együtt alakítsuk ki, akiket szolgálni hivatott, beleértve azokat is, akik tipikusan marginalizált közösségeknek számítanak ezekben a dialógusokban.

A Nemzetközi Open Access hét lehetőséget ad rá, hogy új kapcsolatokat, ötleteket, projekteket hozzunk létre akár helyi, akár egymástól távol élő közösségek között is és együtt segítsük egy egyenlőségen alapuló, szabad és demokratikus tudományosságot. Diverzitás, egyenlőség, inkluzivitás - ezek mind olyan alapértékek, amelyek jó esetben vezérelvként egész évben velünk vannak amikor eseményeket szervezünk vagy infrastruktúrákat felesztünk.

További információkért látogass el a www.openaccessweek.org weboldalra. Az esemény hivatalos hashtagje #OAWeek, ezen felül pedig az idei témához kapcsolódó posztokhoz és beszélgetésekhez ajánljuk, akár egész évben, az #OpenForWhom hashtag használatát is, hogy ezáltal is jobban láthatóvá és követhetővé tehessük a kommunikációnkat.

A jelen cikk különböző nyelvekre fordításai megtalálhetók az  www.openaccessweek.org weboldalon, az idei Open Access héttel kapcsolatos grafikák pedig a http://www.openaccessweek.org/page/graphics oldalon érhetők el.

###

A SPARC-ról
SPARC®, the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition egy nemzetközi, globális koalíció, amely a szabad hozzáférésű oktatás és tudomány elősegítésén dolgozik. A nyílt hozzáférés (Open Access), nyílt adatok (Open Data), nyílt oktatás (Open Education) előmozdításával globális problémáink megoldását segíti elő és katalizálja, hozzáférhetővé teszi a rájuk adott innovatív válaszokat.

Az Open Access hétről
A nemzetközi Open Access hét egy globális, közösségi eseménysorozat, amely a kutatáshoz való szabad hozzáférés előmozdításáról szól.  Egyének, intézmények és szervezetek egyaránt részt vesznek benne világszerte, a szervezési feladatokat pedig egy globális tanácsadói testület látja el. Az eseménysorozat hivatalos hashtagje #OAweek.

Views: 2232

Comment

You need to be a member of Open Access Week to add comments!

Organized by:

in partnership with our
Advisory Committee

Twitter Feed

All content subject to a Creative Commons Attribution 4.0 License unless specified differently by poster.   Created by Nick Shockey.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service